Budyń możemy dziś kupić w różnorakich wersjach. Producenci oferują nam budynie błyskawiczne, czekoladowe, waniliowe, śmietankowe, owocowe, czy te do gotowania tradycyjnie, w garnku. Natomiast przygotowanie takowego deseru jak budyń domowy zajmuje mniej czasu niż często sobie wyobrażamy. Przygotowana własnoręcznie słodkość nie tylko smakuje lepiej, ale i jej skład jest nam w 100% znany.
REKLAMABudyń domowy
Szybki i prosty, z pewnością swym smakiem zachwyci wszystkich smakoszy słodkości.
Składniki:
- Pół litra mleka
- 4 łyżki ksylitolu (bądź też innego słodzika, czy cukru)
- ½ laski wanilii
- Łyżka masła
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności jak gęsty lubimy)
Budyń domowy – przygotowanie:
Odlać 1/3 mleka do miski a następnie resztę zagotować w garnku. Cały czas mieszać ze względu na to by mleko się nie przypaliło. Później dodać łyżkę masła.
Roztrzepać żółtka i dodać je do odlanego, zimnego mleka. Następnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zagotowane mleko pozostawić na małym ogniu, a następnie cały czas mieszając wlać do niego przygotowany roztwór.
Gdy budyń zgęstnieje, zagotować go i pozostawić do wystygnięcia lub spożywać jeszcze ciepły.
Tarta z malinowym musem i kremem budyniowym
Klasyczna, krucha tarta przykryta słodkim musem malinowym i lekkim kremem. Dopełnienia dodaje domowy budyń. Bez wątpienia idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki.
Składniki:
- Spód:
- 250g mąki owsianej
- 250g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1/3 szklanki zmielonego erytrolu (bądź też innego słodzika, czy cukru)
- Szczypta soli
2.Mus malinowy:
- Szklanka mrożonych malin
- 2 łyżki erytrolu (bądź też innego słodzika, czy cukru)
3.Krem budyniowy:
- Wcześniej przygotowany, ostudzony budyń (z mniejszym dodatkiem mąki ziemniaczanej, bardziej lejący się)
- 200g śmietany 30% bez laktozy
- 3 łyżki erytrolu (bądź też innego słodzika, czy cukru)
Dodatkowo: świeże maliny do przyozdobienia
Przygotowanie:
- Spód:
Usypać z mąki, erytrolu i soli kopiec. Później dookoła wyłożyć pokrojone w kostkę masło, a w jego środek wbić jajko. Ugnieść na jednolitą, zbitą masę. Następnie włożyć do lodówki na około 30 min.
Po upływie czasu rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem. Na koniec piec w 180 stopniach przez około 15-20min. Wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia.
- Mus malinowy:
Maliny wsypać do małego garnka i przysypać słodzikiem. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszać do momentu rozgotowania się owoców. Później wylać na ostygnięty spód tarty. Znów odstawić do wystygnięcia.
- Krem budyniowy:
Zimny budyń zmiksować mikserem. Następnie śmietankę ubić i wymieszać budyniem. Tutaj należy uważać, ponieważ powstać mogą niechciane grudki.
Krem wyłożyć na tartę z musem malinowym. Następnie rozłożyć równomiernie. Wstawić do lodówki, by krem zastygł. Na koniec, na wierzch, można dodać świeże owoce.
Budyń domowy pod kruszonką
Błyskawiczny deser na wieczór. Perfekcyjny na ciepło, jak i na zimno. Bezsprzecznie umili wieczór z ulubionym filmem, czy serialem.
Składniki:
- Budyń domowy z przepisu powyżej
- 100g masła
- 180g mąki owsianej
- 20g płatków owsianych
- 7 łyżek ksylitolu (bądź też innego słodzika, czy cukru)
- 2 garści mrożonych malin
- 2 garści mrożonych truskawek
Tarta pod budyń domowy -przygotowanie:
Zimne masło pokroić w kostkę. Następnie zasypać je mąką i 3 łyżkami erytrolu. Zagnieść całość na jednolite ciasto. Na koniec włożyć na 30 min do lodówki.
Przygotować budyń i jeszcze ciepły przelać do żaroodpornego naczynia. Później pozostawić do zastygnięcia, na czas przygotowania owoców.
Można w osobnych, a można w jednym (kwestia preferencji) garnkach roztopić zamrożone owoce. Potem przysypać je dwiema łyżkami słodziku na każde. Podgrzewać do uzyskania gęstego soku. Następnie wylać na zastygnięty budyń.
Na górę budyniu z owocami zetrzeć kruszonkę. W końcu piec przez około 20 min w 180 stopniach.
Muffinki migdałowe przekładane budyniem i serkiem mascaropone
Składniki:
1. Muffinki:
- 150g mąki orkiszowej
- 80g migdałów
- 100g ksylitolu (bądź też innego słodzika, czy cukru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150ml wody gazowanej
- 50ml oliwy z oliwek
- 50ml oleju kokosowego
- 2 jajka
- 2 łyżki gruszkowej nalewki (może też być whisky, a można też nie dodawać wcale)
2.Krem:
- 250g serka mascarpone
- ½ wcześniej przygotowanego budyniu (przepis wyżej)
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać i dodać do nich wodę, oliwę z oliwek, olej kokosowy oraz 2 łyżki alkoholu. Następnie wszystko wymieszać. 50g migdałów należy zmielić na mąkę. Później dodać do niej pozostałe suche składniki, to znaczy: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i słodzik. Wszystko wymieszać. Do suchych produktów wlać składniki z drugiego naczynia. Na koniec dokładnie połączyć. Wypełnić ciastem 1/3 foremek papilotek. Pozostałą część migdałów posiekać i wysypać na wierzch. W końcu piec w papilotkach, na specjalnej blaszce prze 15-20 min w 180 stopniach. Upieczone muffinki pozostawić do wystygnięcia.
Mascarpone wymieszać z budyniem. Muffinki wyciągnąć z papilotek, czy foremek. Na koniec każdą przekroić na pół i przełożyć kremem.