Legendarny napój kojarzony z krajami anglosaskimi doczekał się swojego międzynarodowego święta – dziś Dzień Whisky. Z tej okazji podrzucamy kilka przepisów z wykorzystaniem tego trunku.
REKLAMATrochę historii
Napój ten pochodzi najprawdopodobniej z Irlandii, jednak pierwsze wzmianki w dokumentach historycznych pochodzą już z VII wieku. Najwięcej zapisów historycznych pochodzi z wieku XIX i XX wieku, kiedy napój zyskiwał szczyty popularności w Stanach Zjednoczonych. Jednak Whisky, jak większość alkoholi, pierwotnie była wykorzystywana w celach leczniczych – stosowano ją do sterylizacji drobnych ran, łagodzeniu alergii i zmian skórnych. W celach spożywczych zaczęto ją stosować około X wieku, kiedy alkohol trafił do Szkocji. Obecnie istnieje wiele rodzajów Whisky, które są znane i doceniane na całym świecie.
Polecamy również ciekawe menu na każdą imprezę!
Na deser...Whisky z Mascarpone
- 200 g serka mascarpone
- 100 g malin
- 200 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 50 ml schłodzonej whisky
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy serek mascarpone, a także dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy whisky cały czas mieszając. Później masę wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie masę rozkładamy do misek. Na koniec wierzch dekorujemy malinami.
W cieście czekoladowym
- 200 g masła
- 100 g czekolady
- 100 g cukru
- 50 g cukru waniliowego
- 50 ml mleka
- 2 szklanki kakao
- 2 szklanki mąki
- szklanka whisky
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Później dno tortownicy o średnicy smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Zaś w garnku roztapiamy masło. Następnie dodajemy do naczynia whisky, kakao i cukier, cały czas mieszamy. Później mieszamy ze sobą mąkę i sodę oczyszczoną. Jajka ucieramy z cukrem waniliowym. W następnym kroku mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wlewamy do masy. Na koniec tej części pieczemy w 150°C przez godzinę. W międzyczasie przygotowujemy polewę. W garnku podgrzewamy mleko, a także połamane kawałki czekolady, mieszamy do czasu rozpuszczenia czekolady. Na zakończenie polewamy polewą ciasto po około 30 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Na wieczór z miodem..
- 200 ml legendarnego alkoholu
- 100 ml sprite
- 50 ml miodu
- 50 ml soku z cytryny
z owocami…
- 100 ml whisky
- Grenadina 50 ml
- 50 g pokrojonych truskawek
- 50 g pokrojonej pomarańczy