Ciastka jedne z prostszych w przygotowaniu. Bezsprzecznie szybkie w wykonaniu słodkie przekąski, gdyż zajmują co najwyżej 35 minut. Perfekcyjne do częstowania gości, ale i pochłaniania w pojedynkę.
Ciastka owsiano-orkiszowe z dziką różą
Bez wątpienia doskonałe na wieczory ze szklanką mleka z cynamonem. Towarzyszyć nam będą w szkole, pracy, czy na wyprawie.
REKLAMASkładniki na ciastka
- 100g masła rozpuszczonego
- 1,5 szklanki płatków orkiszowych (dostępne w każdym większym markecie)
- 3 łyżki mąki owsianej
- 4 łyżki erytrolu (lub innego słodzika, czy też cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie (używam wersji bezglutenowej)
- 2 jajka
- 2 łyżki dżemu z dzikiej róży (używam wersji 100%, bez dodatków cukrów)
Dodatkowo: orzechy, pestki (jeszcze bardziej urozmaicą smak)
Przygotowanie
Do miski wsypać płatki orkiszowe, mąkę owsianą, słodzik, proszek do pieczenia i ewentualne orzechy, czy pestki. Zalać całość roztopionym masłem i wymieszać. Następnie dodać dżem z dzikiej róży i ponowie wymieszać. Później wbić jajka. Połączyć wszystkie składniki.
Na koniec na wyłożonej papierem blaszce wykładamy w odstępach, tak by w czasie pieczenia ciastka się nie połączyły, po niecałej łyżce masy.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 15-20 minut. Do momentu uzyskania złocistego koloru.
Ciasteczka z cynamonem i jabłkiem
Przede wszystkim na chłodne jesienne wieczory z serialem i gorącą herbatą w ulubionym kubku. Zdrowa słodycz, ale w rozsądnych ilościach, zaspokoi zapotrzebowanie na cukier.
Składniki
- 100g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
- 1 jabłko
- 1 jajko
- ½ szklanki erytrolu (lub innego słodzika, czy też cukru)
- 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżeczka tapioki (czy też mąki ziemniaczanej)
- 3 łyżki cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (używam wersji bezglutenowej)
Przygotowanie
Utrzeć masło ze słodzikiem na gładką masę. Ubijać przez około 5 minut. Następnie dodać jajko i ubijać przez kolejne 3 minuty. Później dodać mąkę owsianą, tapiokę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko i ponownie wszystko ze sobą łączymy.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 15 minut, do momentu zarumienienia.
Smacznego!
Moje smaki. Nie wiem, który wybrać 🤔