Diety roślinne - z czym to się je

Diety roślinne – z czym to się je?

ZDROWIE
Przeczytasz w: 2 minuty
0
(0)

Zarówno wegetarianizm, jak i weganizm to diety głównie roślinne, które w ostatnim czasie cieszą się ogromną popularnością i nie stoją już za tym jedynie pobudki ideologiczne. Wiele osób decyduje się na nie świadomie ze względów zdrowotnych. Jakie więc korzystne skutki może zapewnić nam rezygnacja z mięsa?

REKLAMA

Diety roślinne – zalety

Stosowanie diet bezmięsnych niesie ze sobą cały wachlarz korzyści zarówno dla zdrowia, jak i samopoczucia. Wiele źródeł potwierdza, że rezygnacja z mięsa znacząco obniża szanse zachorowania na niektóre choroby cywilizacyjne. Należą do nich cukrzyca, nadciśnienie oraz nowotwory. Wynika to ze zwiększenia spożycia warzyw i owoców, a tym samym kluczowych dla organizmu składników. Dieta roślinna zmniejsza również ryzyko wystąpienia nadwagi, a tym samym może być prostym i zdrowym sposobem na zgubienie zbędnych kilogramów. Jest to efekt przede wszystkim elimanacji znacznej ilości przetworzonych produktów, w dzisiejszych czasach pełnych barwników i konserwantów. Co więcej, liczne badania potwierdzają, że dieta bezmięsna może przyczynić się do opóźnienia procesu starzenia.

Zbilansowanie diety kluczem do sukcesu

Czy wystarczy więc najzwyczajniej odstawić mięso i cieszyć się długim, zdrowym i szczęśliwym życiem? Niestety, nie jest to takie proste. Wspomniane wyżej pozytywne efekty przejścia na dietę wegetariańską lub wegańską wymagają jej prawidłowego zbilansowania. Stosując dietę roślinną jesteśmy narażeni bowiem na niedobór białka, witaminy B12, żelaza, cynku i wielu innych mikroskładników. Należy więc pilnować, aby dostarczać ich odpowiednie ilości w innej formie niż mięso. Ich świetne źródło stanowić mogą rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, warzywa liściaste i orzechy.  

Cóż, a popyt należy zbilansować odpowiednią podażą…

Popularne supermarkety, w tym na przykład Lidl czy Biedronka zdecydowały się wyjść naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu produktami bezmięsnymi. W ich ofercie można znaleźć różnego rodzaju pasty, mleka roślinne, a także niezliczoną ilość serów i jogurtów wegańskich. Dużą popularnością cieszą się również ,,klasyczne” zamienniki mięsa, takie jak burgery roślinne czy też mięso mielone na spaghetti. Co więcej, coraz częściej sięgają po nie klasyczni ,,mięsożercy” chętni poznania nowych smaków. 

Również na naszej stronie niejednokrotnie wrzucaliśmy bezmięsne przepisy. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z nimi i wypróbowania: 

Chlebek bananowy

Owsiana tarta z migdałami i gruszkami

Placuszki

Oceń tekst

Kliknij gwiazdkę aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Oceń tekst jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *