Owsiana mąka to doskonały zamiennik mąki pszennej. Niesamowicie podkręca smak zwłaszcza deserów, czy ciast. Dodatkowo stanowi alternatywę dla glutenowej wersji. Zaś w połączeniu z niezwykle aromatyczną, jesienną kuchnią pozwala rozkoszować się zdrową i pięknie pachnącą słodkością.
REKLAMAOwsiana tarta z migdałami i gruszkami
Owsiana, krucha tarta w towarzystwie puszystej masy migdałowej i soczystych, aromatycznych gruszek, to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki
- Spód
- 180g mąki owsianej
- 60g erytrolu (lub innego słodzika, czy też cukru)
- Szczypta soli
- 125g zimnego masła
- 2 żółtka
- Gruszki
- 5 gruszek
- 300ml wody
- Pół szklanki białego wytrawnego wina
- Pół szklanki erytrolu (lub słodzika, czy też cukru)
- 3 łyżki cynamonu
- Masa migdałowa
- 125g rozpuszczonego masła
- 100g erytrolu (lub słodzika, czy też cukru)
- 1 jajko
- 2 łyżki whisky
- 125g zmielonych migdałów
- 40g mąki owsianej
Dodatkowo: Konfitura np. śliwkowa i odrobina wody
Tarta owsiana – przygotowanie:
- Spód
W dużej misce, na stolnicy lub bezpośrednio na blacie usypać górkę z mąki owsianej. Następnie w jej środku zrobić dziurę. Później do otworu wbić żółtka. Dodać pokrojone w kostkę masło. Następnie dosypać erytrol, i sól. Zagniatać ręczenie do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po upływie 30 minut ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat i rozwałkować. Placek przenieść do formy, najlepiej z wyjmowanym dołem i wylepić zarówno spód, jak i boki. Wstawić do lodówki.
- Gruszki
Podczas gdy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Owoce należy obrać i pokroić na ćwiartki, a także usunąć z nich gniazdka nasienne. W garnku, najlepiej szerokim, zagotować wodę z winem, słodzikiem i cynamonem. Następnie włożyć gruszki, przykryć i gotować przez 15-20 min. Po upływie czasu odkryć garnek i gotować jeszcze przez 5 minut. Bez wątpienia syrop, który pozostanie po gotowaniu owoców, można wykorzystać do herbaty, lemoniady, bądź innych deserów
- Masa Migdałowa
Rozpuszczone masło ubijakiem wymieszać z erytrolem i jajkiem. Później dodać whisky, mielone migdały i mąkę owsianą, znowu wymieszać, do uzyskania jednolitej masy.
- Całość
Wyciągnąć formę ze spodem z lodówki. Całość podziurawić widelce. Następnie wyłożyć równo masą migdałową, a na wierzch poukładać odcedzone gruszki.
Tartę piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez około 30 minut.
Na koniec wypiek możemy posmarować podgrzaną i rozrzedzoną w garnku konfiturą ze śliwek.
Ciasto ze śliwkami na owsianej
Owsiana wersja klasycznego, prostego, szybkiego i pysznego ciasta ze śliwką.
Składniki
- 450-550g śliwek
- 3 jajka
- 250g mąki owsianej
- 120g masła zimnego pokrojonego w kostkę
- ¾ łżyczki proszku do pieczenia (stosuję wersję bezglutenową)
- 100g erytrolu (lub innego słodzika, czy też cukru)
- 2 łyżki cynamonu
Przygotowanie
Śliwki pozbawić pestek, a także przekroić na pół odstawić.
Do miski wbić żółtka. Dodać także masło, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i 50g cukru. Wszystko zagnieść ręcznie do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie równe części. Następnie owinąć je folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyciągnąć jedną część ciasta i wyłożyć nim formę. Na jego wierzchu poukładać śliwki.
Do czystej i suchej miski wlać białka. Ubijać przez około 3 minuty. Później, po upływie czasu, nadal ubijając, dodawać stopniowo, po łyżce słodzik. Pianę z białek przełożyć na przygotowany ze śliwkami spód. Rozprowadzić delikatnie po całej powierzchni. Podsumowując całe dzieło, drugą część ciasta zetrzeć nad formą równomiernie.
Piec przez około 30-40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Na koniec, gotowe i wystudzone, ciasto można a nie trzeba pokruszyć zmielonym na pył słodzikiem lub cukrem pudrem.