Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki zwijane inaczej od święta

KUCHNIA
Przeczytasz w: 3 minuty
5
(1)

2-ego lutego swoje święto obchodzą naleśniki. Włosi przyjmują, iż po raz pierwszy stworzono je we Florencji. Twierdzą, że w XVI wieku Katarzyna Medycyjska przywiozła je do Francji. Inne źródła nie są co do tego zgodne. Jednak ich pochodzenie nie jest tutaj najistotniejsze, liczy się smak i mnogość możliwości na ich przyrządzenie. Chcąc uczcić ich istnienie przygotowaliśmy kilka łatwych, pysznych i przede wszystkim zdrowych pomysłów.

REKLAMA

Ciasto naleśnikowe

Klasyczne ciasto na naleśniki zawiera mąkę pszenną. Chcąc stworzyć alternatywną, bezglutenową wersję, możemy zamienić ją na kilka różnych sposobów. Wyczarować również możemy wegański wariant, wystarczy jedynie mała podmiana i odrobina wyobraźni.

Naleśniki bezglutenowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 średnie jajka
  • ¾ szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatkowo: słodzik i/lub wanilia, cynamon (przy smażeniu naleśników deserowych)

Naleśniki ryżowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • Dodatkowo: słodzik i/lub wanilia, cynamon (przy smażeniu naleśników deserowych)

Naleśniki owsiane

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej lub po prostu zmielonych płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatkowo: słodzik i/lub wanilia, cynamon (przy smażeniu naleśników deserowych)

Naleśniki wegańskie

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • Dodatkowo: słodzik i/lub wanilia, cynamon (przy smażeniu naleśników deserowych)

Przygotowanie:

Przygotowanie każdej z wersji wygląda identycznie, nie potrzeba tutaj żadnej, wielkiej filozofii. Jedynie wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, uważając by nie stworzyły się grudki. Przed smażeniem pierwszego naleśnika dodatkowo smarujemy patelnie tłuszczem. Później na rozgrzane naczynie wylewamy ciasto i rozprowadzamy cienko po całości. Przewracamy, gdy ciasto całkowicie się zetnie. Zwykle ten pierwszy naleśnik jest „przedskoczkiem” i po prostu nie ubliżając mu, zwyczajnie jego skok nie musi być udany. Pamiętajmy również, że możemy zamiast krowiego mleka używać roślinnego, czy też wersji bez laktozy. To samo tyczy się tłuszczu, zamiast oleju kokosowego możemy użyć oliwy lub oleju.

Naleśniki à la lasagne

Zatem mamy już naleśnikowe ciasto, pytanie tylko jak je wykorzystać? Znudziły nam się oklepane wersje z dżemem, czy serem na słodko. Z pewnością naleśniki nadziać możemy dosłownie wszystkim, na co tylko mamy ochotę. Dlatego wychodzimy z propozycją alternatywy dla klasycznej lasagne, wzbogacona o dodatki w postaci warzyw.

Składniki:

  • 10 naleśników w dowolnej wersji
  • 800g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • Cebula
  • 250g pieczarek
  • Puszka kukurydzy
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • Pół szklanki czerwonego, wytrwanego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • Masło klarowane do smażenia
  • 25g masła
  • 40g mąki (użyłam orkiszowej)
  • 500ml mleka
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Słodka papryka
  • Świeża bazylia
  • Ser gouda starty na grubych oczkach

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy na maśle klarowanym, a następnie zalewamy winem. Następnie dusimy przez 40min. Zaś po upływie czasu mięso zgarniamy na jedną część, a na drugiej podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy nabierze złocistego kolory, dodajemy czosnek. Wszystko razem łączymy, a także wlewamy pomidory z puszki. Zostawiamy na kolejne 40 min na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki i dorzucamy odcedzoną kukurydzę. Później dodajemy to do mięsa z pomidorami. Doprawiamy papryką, pieprzem, solą, ziołami, świeżą bazylią, czosnkiem niedźwiedzim. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.

W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mąkę, następnie, ciągle mieszając, wlewamy mleko. Jednak uważać należy, by nie stworzyły się grudki. Dosypujemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Zapiekankę układać możemy na dwa sposoby: nadziewać, zwijać i układać pojedyncze naleśniki lub warstwowo, jak lasagne. Oczywiście czynimy to w naczyniu żaroodpornym. Kiedy, wedle uznania, ułożymy składniki, wierzch sypiemy startym serem. Na koniec pieczemy w 180 stopniach przez 30-40min, aż góra się zarumieni.

Lasagne z naleśnikami

Szpinakowe, zwijane

Dla fanów szpinaku idealnie sprawdzą się zarówno jako posiłek, jak i jako imprezowa przekąska.

Składniki

  • 5 naleśników
  • Opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (używam wersji bez laktozy)
  • Serek typu almette (używam wersji bez laktozy)
  • 50g sera feta
  • Pieprz
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy łyżkę oliwy i posiekany czosnek. Następnie podsmażamy przez chwilkę i wsypujemy szpinak. Później przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu, aż szpinak nie zmniejszy swojej objętości. Później dodajemy jogurt oraz ser feta. Mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie blendujemy.

Naleśniki smarujemy serkiem i na wierz wykładamy szpinak. Zwijamy i na koniec kroimy na grube plastry.

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki z wędzonym łososiem

To nie tylko sposób na naleśniki, ale także na kreatywne wykorzystanie wędzonego łososia.

Składniki:

  • 5 naleśników
  • 2 opakowania wędzonego łososia
  • Rukola
  • Serek typu alemette czosnkowy
  • Oliwa z oliwek
  • Świeża bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

Naleśniki smarujemy serkiem. Układamy rukolę, później na jej wierzch łososia. Polewamy oliwą, posypujemy posiekanym czosnkiem i bazylią. Przyprawiamy pieprzem i solą, następnie zwijamy. Na końcu kroimy w grube plastry.

Naleśniki z Łososiem

Oceń tekst

Kliknij gwiazdkę aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Oceń tekst jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *