Dzień Whisky - legendarny alkohol w (nie) codziennej wersji

Dzień Whisky – legendarny alkohol w (nie) codziennej wersji

KUCHNIA
Przeczytasz w: 2 minuty
0
(0)

Legendarny napój kojarzony z krajami anglosaskimi doczekał się swojego międzynarodowego święta – dziś Dzień Whisky. Z tej okazji podrzucamy kilka przepisów z wykorzystaniem tego trunku.

REKLAMA

Trochę historii

Napój ten pochodzi najprawdopodobniej z Irlandii, jednak pierwsze wzmianki w dokumentach historycznych pochodzą już z VII wieku. Najwięcej zapisów historycznych pochodzi z wieku XIX i XX wieku, kiedy napój zyskiwał szczyty popularności w Stanach Zjednoczonych. Jednak Whisky, jak większość alkoholi, pierwotnie była wykorzystywana w celach leczniczych – stosowano ją do sterylizacji drobnych ran, łagodzeniu alergii i zmian skórnych. W celach spożywczych zaczęto ją stosować około X wieku, kiedy alkohol trafił do Szkocji. Obecnie istnieje wiele rodzajów Whisky, które są znane i doceniane na całym świecie.

Polecamy również ciekawe menu na każdą imprezę!

Na deser...Whisky z Mascarpone

  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g malin
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 50 ml schłodzonej whisky
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy serek mascarpone, a także dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy whisky cały czas mieszając. Później masę wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie masę rozkładamy do misek. Na koniec wierzch dekorujemy malinami.

W cieście czekoladowym
  • 200 g masła
  • 100 g czekolady
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 50 ml mleka
  • 2 szklanki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka whisky
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Później dno tortownicy o średnicy smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Zaś w garnku roztapiamy masło. Następnie dodajemy do naczynia whisky, kakao i cukier, cały czas mieszamy. Później mieszamy ze sobą mąkę i sodę oczyszczoną. Jajka ucieramy z cukrem waniliowym. W następnym kroku mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wlewamy do masy. Na koniec tej części pieczemy w 150°C przez godzinę. W międzyczasie przygotowujemy polewę. W garnku podgrzewamy mleko, a także połamane kawałki czekolady, mieszamy do czasu rozpuszczenia czekolady. Na zakończenie polewamy polewą ciasto po około 30 minutach od wyjęcia z piekarnika.

Na wieczór z miodem..

  • 200 ml legendarnego alkoholu
  • 100 ml sprite
  • 50 ml miodu
  • 50 ml soku z cytryny 
z owocami…
  • 100 ml whisky
  • Grenadina 50 ml
  • 50 g pokrojonych truskawek
  • 50 g pokrojonej pomarańczy

Oceń tekst

Kliknij gwiazdkę aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Oceń tekst jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *