Dzień chleba bananowego - idealny chleb z bananem

Dzień Chlebka Bananowego – idealny chleb z bananem

KUCHNIA
Przeczytasz w: 3 minuty
0
(0)

23.02 – jest uważany w wielu krajach za Dzień Chlebka Bananowego. Z tej okazji przygotowaliśmy krótką historię chleba oraz kilka przepisów na domowe wypieki. 

Znany od wieków

Jego historia sięga czasów prehistorycznych… mowa oczywiście o chlebie. Z różnego rodzaju rysunków naskalnych można domniemywać, że pierwsze wypieki chlebopodobne wykonywali prehistoryczni. Jednak pierwsze chleby, jakie odnaleźli archeologowie pochodzą z Krety, z VII wieku p.n.e. Pierwsze chleby były bardzo płaskie i przypominały bardziej placki niż dzisiejsze bochenki. Prawdopodobnie wyglądem przypominały tureckie lavas, indyjskie naan lub włoskie pane carasau. Dawniej pieczywo wykonywano z ugotowanej pasty, na którą składały się rozdrobnione ziarna, a także woda. 

REKLAMA

Kochany do dzisiaj

Chleb dla większości ludności stanowi podstawę w codziennej diecie. Jednak współczesne chleby wyglądają nieco inaczej od tych z czasów prehistorycznych i antycznych. Tradycyjny chleb, znany w większości krajów Europy, wykonuje się z mąki zbożowej, a także wody. Bardzo popularne są także chleby na zakwasie, chleby ziarniste oraz chleby z owocami, warzywami i orzechami. 

I właśnie z okazji Dnia Chlebka Bananowego podrzucamy kilka prostych przepisów na domowe chleby z różnymi dodatkami. 

Chleb bananowy

składniki: 100 g masła, 4 dojrzałe (przejrzałe) banany, 1 jajko, 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka mąki pszennej lub żytniej

Masło roztapiamy zaś banany rozgniatamy. Mieszamy ze sobą mąkę i sodę. Mieszamy również masło i banany. Następnie dodajemy cukier waniliowy, jajko, sodę i mąkę – całość mieszamy. Pieczemy w 200°C przez 30 minut.

Chleb bezglutenowy z bananami

składniki: 500 ml ciepłej wody, 500 g mąki bezglutenowej, 30 g drożdzy, 100 g ziaren słonecznika, 50 g orzechów laskowych, 50 g pestek z dyni, 2 bardzo dojrzałe banany, 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki (oprócz bananów) wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Później dodajemy do masy zmiksowane banany i dokładnie mieszamy. Następnie ciasto wkładamy do formy, delikatnie posypujemy mąką i odkładamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie pieczemy w 150°C przez 7-10 minut. 

Dzień Chlebka Bananowego – przepisy z dodatkami

Chleb cebulowy z bananem i jabłkiem

składniki: 1000 ml wody, 200 ml oliwy, 800 g mąki pszennej, 50 g drożdży,  2 cebule, 1 jabłko, 1 banan, 1 łyżka soli

Banana kroimy i miksujemy na gładką masę. Natomiast cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie, po chwili dorzucamy drobno posiekane jabłko. Następnie wlewamy do miski bardzo ciepłą wodę i dorzucamy drożdże, mieszamy do czasu rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Do miski dodajemy zmiksowanego banana, sól i oliwę. Gotową masę wkładamy do formy, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (250°C) i pieczemy ok. 45 minut w 200°C.

Chleb z musem bananowym

składniki: 300g serka typu mascarpone, 300 g cukru, 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 3 bardzo dojrzałe banany, 2 jajka, 3 łyżki jogurtu greckiego/naturalnego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Banany kroimy w plastry i wkładamy do dużej miski. Dodajemy 150 g cukru, 1 jajko, masło, sól, a także sodę. Miksujemy na gładką masę. W drugiej misce łączymy pozostałe składniki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej zawartości miski z bananami. Następnie formę z masą wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjmujemy i dodajemy zawartość z drugiej miski. Ciasto pieczemy 30  minut w 200°C.

Dzień Chlebka Bananowego – na słodko

Chleb z żurawiną, bananem i czekoladą

składniki: 200g masła, 150 g mąki pszennej/żytniej, 150 g cukru, 100 g mlecznej czekolady, 100 g żurawiny (najlepiej suszonej), 3 bardzo dojrzałe banany, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do miski wsypujemy mąkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a także sodą. W drugiej misce mieszamy masło razem z cukrem do czasu otrzymania gładkiej masy. Później do maślanej masy dodajemy rozgniecione banany, rozpuszczoną czekoladę, żurawinę i zawartość z pierwszej miski. Następnie gotową masę przekładamy do formy i pieczemy w 180°C przez około godzinę.

Oceń tekst

Kliknij gwiazdkę aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Oceń tekst jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *