Ekspresowe menu walentynkowe

Ekspresowe menu walentynkowe

SPOŁECZEŃSTWO
Przeczytasz w: 4 minuty
5
(1)

Walentynki tuż tuż dlatego, też przedstawiamy ekspresowe menu, które umili to święto.

Kochać należy się codziennie, a nie od święta. Jednak skoro Święto Zakochanych już powstało to może warto je choć troszkę uczcić? Niekoniecznie z partnerem czy partnerką, ten dzień możecie spędzić jakkolwiek i z kimkolwiek chcecie np. z mamą, przyjaciółką, znajomymi, bratem lub… sami ze sobą.

Skoro to święto to może warto zrobić coś miłego – dla siebie lub dla kogoś? Dlatego, też przychodzimy z propozycją umilenia sobie czasu jedzeniem. A dokładniej jedzeniem, które zrobicie w kilkanaście minut. Pomyśleliśmy, że w tym dniu warto dać sobie trochę luzu. Albowiem jeżeli mamy spędzić czas z kimś kogo kochamy warto skupić się na tej osobie, a nie na kilkugodzinnym gotowaniu. 

______________________________________________________________________________

dania na obiad lub kolację

______________________________________________________________________________

Frittata z pieczarkami i pomidorem

składniki: 100 g pieczarek, 50 g fety, 5 jajek, 1 pomidor, a także szczypiorek

Jajka rozbijamy do miski, solimy, pieprzymy a następnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oliwie czosnkowej przez 3 minuty, Następnie przekładamy je do miski. Na tej samej patelni smażymy jajka, zaś po około 30 sekundach dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Następnie przykrywamy patelnię i smażymy całość na bardzo małym ogniu. Później po 2 minutach układamy na wierzchu pieczarki i pomidory pokrojone w kostkę, wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Smażymy 2 minuty. Talerz, na którym znajdzie się potrawa można posmarować ulubioną pastą warzywną.

Kuskus z warzywami

składniki: 400 g kuskus, 5 pomidorów, 2 papryki czerwone, 1 papryka żółta

Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Pomidory obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody i dusimy około 5 minut. Następnie dorzucamy papryki i ulubione przyprawy, dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie wsypujemy kuskus do garnka, dokładnie mieszamy. Na koniec zostawiamy na małym gazie przez minutę.

REKLAMA

Ekspresowe menu – sałatka

składniki: 100g pieczarek, 1 cebula, 1 mały kalafior, 1 mały batat, 1 marchewka, 1 średnia cukinia, 1 pomidor, a także brokuły

Batata, cukinię i marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę i pomidora obieramy i drobno siekamy. Brokuł drobno siekamy. Następnie na patelni podsmażamy cebulę i pieczarki. Po 2 minutach dodajemy batata, cukinię i marchewkę, a po kolejnych 2 minutach pomidora i odrobinę wody. Na koniec patelnię przykrywamy i całość gotujemy na małym ogniu przez 5 minut

Poznaj również ciekawe menu ostatkowe

Ekspresowe menu. Spaghetti owocowe

składniki: 400 g makaronu, 300 g malin, 200 g jabłek

Najpierw gotujemy makaron. Następnie podsmażamy go z masłem na patelni. Równolegle na drugą patelnię wkładamy maliny i smażymy na maśle około 2 minuty. Następnie dodajemy jabłko pokrojone w cienkie paski. Później po około 2 minutach do makaronu dorzucamy owoce z drugiej patelni. Całość mieszamy i na małym ogniu smażymy około minutę. 

Tagliatelle z brokułem i pomidorami

składniki: 400 g makaronu, 3 pomidory oraz brokuł. 

Pomidory kroimy i wrzucamy na patelnię z masłem, dodajemy przyprawy i smażymy. Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy. Jednak 5 minut przed końcem gotowania do makaronu dodajemy drobno pokrojonego brokuła. Po ugotowaniu makaron i brokuły dodajemy do pomidorów. Całość trzymamy na małym ogniu około 5 minut. Przed podaniem wierzch dania można posypać ulubionym serem.

______________________________________________________________________________

słodkości na deser lub podwieczorek

______________________________________________________________________________

Ciasto czekoladowe ekspress

składniki: 200 g cukru, 100 g kakao, 100 ml mleka, 50 ml oleju, 2 jajka, 1 łyżka proszku do pieczenia

Składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 3-6 minut lub do nagrzanego piekarnika na 1-2 minuty (100ºC)

Ciasto a la Milky Way

składniki: 200 g śmietany 36%, 200 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady gorzkiej, 100 g cukru, 100g mąki pszennej, 50 g masła, 100 ml mleka, 2 jajka oraz 2 plastry żelatyny

Gotujemy śmietanę i mleko w jednym garnku, po zagotowaniu dodajemy żelatynę i mleczną czekoladę. Następnie całość trzymamy na średnim ogniu do czasu rozpuszczenia czekolady. Później mieszankę wkładamy do lodówki na 3h. W międzyczasie rozpuszczamy masło, którym potem zalewamy kawałki gorzkiej czekolady, mieszamy do czasu połączenia się składników. Kolejno ubijamy żółtka z połową cukru, białka ubijamy z resztą cukru. Ubite żółtka, a także mąkę dodajemy do czekolady, mieszamy, dodajemy białka i mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy, którą wcześniej smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut w 200ºC. Upieczone ciasto wyciągamy i zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Kolejno wyciągamy krem z lodówki i smarujemy nim wierzch ciasta.

Placek bananowo – orzechowy

składniki: 300 g nutelli, 150 g orzechów włoskich oraz 3 banany

Do miski wkładamy rozgniecione banany, rozdrobnione orzechy oraz nutellę. Odstawiamy na 10 minut w chłodniejsze miejsce. W międzyczasie wykładamy blachę papierem do pieczenia. Bierzemy naszą masę i również wykładamy na blachę, równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 180ºC przez ok.10 minut.

Ciasto czekoladowe z dżemem

składniki:  1 jajko, 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mąki, ½ szklanki mleka, ¼ szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia

Łączymy w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, a także kakao. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, mleko i olej, całość mieszamy. Następnie zawartość drugiej miski wlewamy do miski z produktami sypki, dokładnie mieszamy. Kolejno przelewamy gotową masę do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy w 150CºC ok 5 minut. Po ostudzeniu możemy dodać ulubiony dżem. 

Ekspresowe menu – puszyste ciasto waniliowe

składniki: 200 g mąki, 200g masła, 4 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 3 szklanki mleka, 4 łyżeczki cukru waniliowego, 6 jajek, cytryna

Ubijamy żółtka z cukrem pudrem. Cukier waniliowy i puder rozpuszczamy z masłem i dodajemy do ubitych żółtek. Następnie dodajemy mąkę i mleko. Ubijamy białka i dodajemy do całej reszty. Całość dokładnie mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczemy w 180ºC przez 15 minut.

Oceń tekst

Kliknij gwiazdkę aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Oceń tekst jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *