Budyń domowy wykorzystany na 3 pyszne sposoby

Budyń domowy wykorzystany na 3 pyszne sposoby

KUCHNIA
Przeczytasz w: 3 minuty
5
(3)

Budyń możemy dziś kupić w różnorakich wersjach. Producenci oferują nam budynie błyskawiczne, czekoladowe, waniliowe, śmietankowe, owocowe, czy te do gotowania tradycyjnie, w garnku. Natomiast przygotowanie takowego deseru jak budyń domowy zajmuje mniej czasu niż często sobie wyobrażamy. Przygotowana własnoręcznie słodkość nie tylko smakuje lepiej, ale i jej skład jest nam w 100% znany.

REKLAMA

Budyń domowy

Szybki i prosty, z pewnością swym smakiem zachwyci wszystkich smakoszy słodkości.

Składniki:

  • Pół litra mleka
  • 4 łyżki  ksylitolu (bądź też innego słodzika, czy cukru)
  • ½ laski wanilii
  • Łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności jak gęsty lubimy)

Budyń domowy – przygotowanie:

Odlać 1/3 mleka do miski a następnie resztę zagotować w garnku. Cały czas mieszać ze względu na to by mleko się nie przypaliło. Później dodać łyżkę masła.

Roztrzepać żółtka i dodać je do odlanego, zimnego mleka. Następnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zagotowane mleko pozostawić na małym ogniu, a następnie cały czas mieszając wlać do niego przygotowany roztwór.

Gdy budyń zgęstnieje, zagotować go i pozostawić do wystygnięcia lub spożywać jeszcze ciepły.

Tarta z malinowym musem i kremem budyniowym

Klasyczna, krucha tarta przykryta słodkim musem malinowym i lekkim kremem. Dopełnienia dodaje domowy budyń. Bez wątpienia idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki.

Składniki:

  1. Spód:
  • 250g mąki owsianej
  • 250g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki zmielonego erytrolu (bądź też innego słodzika, czy cukru)
  • Szczypta soli

2.Mus malinowy:

  • Szklanka mrożonych malin
  • 2 łyżki erytrolu (bądź też innego słodzika, czy cukru)

3.Krem budyniowy:

  • Wcześniej przygotowany, ostudzony budyń (z mniejszym dodatkiem mąki ziemniaczanej, bardziej lejący się)
  • 200g śmietany 30% bez laktozy
  • 3 łyżki erytrolu (bądź też innego słodzika, czy cukru)

Dodatkowo: świeże maliny do przyozdobienia

Przygotowanie:

  • Spód:

Usypać z mąki, erytrolu i soli kopiec. Później dookoła wyłożyć pokrojone w kostkę masło, a w jego środek wbić jajko. Ugnieść na jednolitą, zbitą masę. Następnie włożyć do lodówki na około 30 min.

Po upływie czasu rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem. Na koniec piec w 180 stopniach przez około 15-20min. Wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia.

  • Mus malinowy:

Maliny wsypać do małego garnka i przysypać słodzikiem. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszać do momentu rozgotowania się owoców. Później wylać na ostygnięty spód tarty. Znów odstawić do wystygnięcia.

  • Krem budyniowy:

Zimny budyń zmiksować mikserem. Następnie śmietankę ubić i wymieszać budyniem. Tutaj należy uważać, ponieważ powstać mogą niechciane grudki.

Krem wyłożyć na tartę z musem malinowym. Następnie rozłożyć równomiernie. Wstawić do lodówki, by krem zastygł. Na koniec, na wierzch, można dodać świeże owoce.

Tarta malinowa i budyń domowy

Budyń domowy pod kruszonką

Błyskawiczny deser na wieczór. Perfekcyjny na ciepło, jak i na zimno. Bezsprzecznie umili wieczór z ulubionym filmem, czy serialem.

Składniki:

  • Budyń domowy z przepisu powyżej
  • 100g masła
  • 180g mąki owsianej
  • 20g płatków owsianych
  • 7 łyżek ksylitolu (bądź też innego słodzika, czy cukru)
  • 2 garści mrożonych malin
  • 2 garści mrożonych truskawek

Tarta pod budyń domowy -przygotowanie:

Zimne masło pokroić w kostkę. Następnie zasypać je mąką i 3 łyżkami erytrolu. Zagnieść całość na jednolite ciasto. Na koniec włożyć na 30 min do lodówki.

Przygotować budyń i jeszcze ciepły przelać do żaroodpornego naczynia. Później pozostawić do zastygnięcia, na czas przygotowania owoców.

Można w osobnych, a można w jednym (kwestia preferencji) garnkach roztopić zamrożone owoce. Potem przysypać je dwiema łyżkami słodziku na każde. Podgrzewać do uzyskania gęstego soku. Następnie wylać na zastygnięty budyń.

Na górę budyniu z owocami zetrzeć kruszonkę. W końcu piec przez około 20 min w 180 stopniach.

Budyń domowy pod kruszonką

Muffinki migdałowe przekładane budyniem i serkiem mascaropone

Składniki:

1. Muffinki:

  • 150g mąki orkiszowej
  • 80g migdałów
  • 100g ksylitolu (bądź też innego słodzika, czy cukru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml wody gazowanej
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 50ml oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gruszkowej nalewki (może też być whisky, a można też nie dodawać wcale)

2.Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • ½ wcześniej przygotowanego budyniu (przepis wyżej)
Muffinki z budyniem

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać i dodać do nich wodę, oliwę z oliwek, olej kokosowy oraz 2 łyżki alkoholu. Następnie wszystko wymieszać. 50g migdałów należy zmielić na mąkę. Później dodać do niej pozostałe suche składniki, to znaczy: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i słodzik. Wszystko wymieszać. Do suchych produktów wlać składniki z drugiego naczynia. Na koniec dokładnie połączyć. Wypełnić ciastem 1/3 foremek papilotek. Pozostałą część migdałów posiekać i wysypać na wierzch. W końcu piec w papilotkach, na specjalnej blaszce prze 15-20 min w 180 stopniach. Upieczone muffinki pozostawić do wystygnięcia.

Mascarpone wymieszać z budyniem. Muffinki wyciągnąć z papilotek, czy foremek. Na koniec każdą przekroić na pół i przełożyć kremem.

Oceń tekst

Kliknij gwiazdkę aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Oceń tekst jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *