Owsiana mąka w jesiennym towarzystwie wypieków

Owsiana mąka w jesiennym towarzystwie wypieków

KUCHNIA
Przeczytasz w: 2 minuty
5
(1)

Owsiana mąka to doskonały zamiennik mąki pszennej. Niesamowicie podkręca smak zwłaszcza deserów, czy ciast. Dodatkowo stanowi alternatywę dla glutenowej wersji. Zaś w połączeniu z niezwykle aromatyczną, jesienną kuchnią pozwala rozkoszować się zdrową i pięknie pachnącą słodkością.

REKLAMA

Owsiana tarta z migdałami i gruszkami

Owsiana, krucha tarta w towarzystwie puszystej masy migdałowej i soczystych, aromatycznych gruszek, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  1. Spód
    • 180g mąki owsianej
    • 60g erytrolu (lub innego słodzika, czy też cukru)
    • Szczypta soli
    • 125g zimnego masła
    • 2 żółtka
  2. Gruszki
    • 5 gruszek
    • 300ml wody
    • Pół szklanki białego wytrawnego wina
    • Pół szklanki erytrolu (lub słodzika, czy też cukru)
    • 3 łyżki cynamonu
  3. Masa migdałowa
    • 125g rozpuszczonego masła
    • 100g erytrolu (lub słodzika, czy też cukru)
    • 1 jajko
    • 2 łyżki whisky
    • 125g zmielonych migdałów
    • 40g mąki owsianej

Dodatkowo: Konfitura np. śliwkowa i odrobina wody

Tarta owsiana – przygotowanie:

  • Spód

W dużej misce, na stolnicy lub bezpośrednio na blacie usypać górkę z mąki owsianej. Następnie w jej środku zrobić dziurę. Później do otworu wbić żółtka. Dodać pokrojone w kostkę masło. Następnie dosypać erytrol, i sól. Zagniatać ręczenie do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po upływie 30 minut ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat i rozwałkować. Placek przenieść do formy, najlepiej z wyjmowanym dołem i wylepić zarówno spód, jak i boki. Wstawić do lodówki.

  • Gruszki

Podczas gdy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Owoce należy obrać i pokroić na ćwiartki, a także usunąć z nich gniazdka nasienne. W garnku, najlepiej szerokim, zagotować wodę z winem, słodzikiem i cynamonem. Następnie włożyć gruszki, przykryć i gotować przez 15-20 min. Po upływie czasu odkryć garnek i gotować jeszcze przez 5 minut. Bez wątpienia syrop, który pozostanie po gotowaniu owoców, można wykorzystać do herbaty, lemoniady, bądź innych deserów

  • Masa Migdałowa

Rozpuszczone masło ubijakiem wymieszać z erytrolem i jajkiem. Później dodać whisky, mielone migdały i mąkę owsianą, znowu wymieszać, do uzyskania jednolitej masy.

  • Całość

Wyciągnąć formę ze spodem z lodówki. Całość podziurawić widelce. Następnie wyłożyć równo masą migdałową, a na wierzch poukładać odcedzone gruszki.

Tartę piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez około 30 minut.

Na koniec wypiek możemy posmarować podgrzaną i rozrzedzoną w garnku konfiturą ze śliwek.

Ciasto ze śliwkami na owsianej

Owsiana wersja klasycznego, prostego, szybkiego i pysznego ciasta ze śliwką.

Składniki

  • 450-550g śliwek
  • 3 jajka
  • 250g mąki owsianej
  • 120g masła zimnego pokrojonego w kostkę
  • ¾ łżyczki proszku do pieczenia (stosuję wersję bezglutenową)
  • 100g erytrolu (lub innego słodzika, czy też cukru)
  • 2 łyżki cynamonu

Przygotowanie

Śliwki pozbawić pestek, a także przekroić na pół odstawić.

Do miski wbić żółtka. Dodać także masło, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i 50g cukru. Wszystko zagnieść ręcznie do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie równe części. Następnie owinąć je folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Wyciągnąć jedną część ciasta i wyłożyć nim formę. Na jego wierzchu poukładać śliwki.

Do czystej i suchej miski wlać białka. Ubijać przez około 3 minuty. Później, po upływie czasu, nadal ubijając, dodawać stopniowo, po łyżce słodzik. Pianę z białek przełożyć na przygotowany ze śliwkami spód. Rozprowadzić delikatnie po całej powierzchni. Podsumowując całe dzieło, drugą część ciasta zetrzeć nad formą równomiernie.

Piec przez około 30-40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Na koniec, gotowe i wystudzone, ciasto można a nie trzeba pokruszyć zmielonym na pył słodzikiem lub cukrem pudrem.

Oceń tekst

Kliknij gwiazdkę aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Oceń tekst jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *