Placuszki bananowe
Słodkie, puszyste placuszki idealne na ciepło jak i na zimno, więc sprawdzą się jako pierwszy posiłek w domu, ale również jako drugie śniadanie w szkole, czy pracy.
Składniki:
- 1 banan
- 1 jajko
- 68g mąki owsianej
- 32g mąki kukurydzianej
- 125g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo: łyżka bądź dwie miodu, owoce sezonowe dodałam gruszki
Przygotowanie:
Banana rozgnieść w miseczce. Później dodać jajko oraz jogurt i wymieszać. Wsypać mąkę kukurydzianą, owsianą, proszek do pieczenia. Następnie wszystkie składniki ze sobą łączymy. Dodatkowo, dla uzyskania słodszego smaku możemy dodać miód. Odstawiamy ciasto na 15 min. Po upływie czasu smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny masła, dla uzyskania złocistego koloru. Później po nałożeniu ciasta, przykrywamy patelnię. Podczas smażenia drugiej strony, placuszki zostawiamy odkryte. Spowoduje to uzyskanie większej objętości ciasta. Na koniec na usmażonych placuszkach układam pokrojoną w plasterki gruszkę.
REKLAMAPancakes w wersji kukurydziano-owsianej na mleku
Placuszki stanowiące alternatywę dla amerykańskich pancakes. Zdrowsze, ale równie smaczne.
Składniki:
- 100g mąki kukurydzianej
- 120g mąki owisanej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka bez laktozy (bądź też roślinnego czy krowiego)
- 60-70g erytrolu (bądź też innego słodzika czy cukru)
- 75g roztopionego masła
- Szczypta soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: sezonowe owoce, nutella (ja zastosowałam jej zdrowszy zamiennik – nutlove crunch z allnutrition)
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Wsypać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie wszystko razem połączyć. Później dodać rozpuszczone masło, ponownie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Na koniec smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny masła dla uzyskania złocistego koloru. Po nałożeniu ciasta, przykrywamy patelnię. Podczas smażenia drugiej strony, placuszki zostawiamy odkryte. Spowoduje to uzyskanie większej objętości ciasta. Na zakończenie usmażone placuszki możemy posmarować czekoladą, posypać owocami.
Orkiszowe, twarogowe placuszki bez laktozy
Wersja serowa placuszków, dużo bardziej sycąca, więc dla tych głodniejszych.
Składniki:
- Opakowanie twarogu bez laktozy – 240g (dostępny w każdym większym sklepie spożywczym)
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- Szczypta soli
- 2 łyżki erytrolu ( bądź też innego słodzika czy cukru)
- 50g mąki orkiszowej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo: rozpuszczony miód lub syrop z agawy do polania oraz sezonowe owoce
Przygotowanie:
Twaróg z żółtkami połączyć, najlepiej mikserem dla uzyskania gładkiej masy. Dodać cukier i ponownie wymieszać. Do całości wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ostrożnie dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Na suchą, rozgrzaną patelnię wyłożyć dogodną dla nas ilość ciasta. Później smażyć pod pokrywką jedną stronę. Drugą pozostawić bez przykrycia. Na koniec usmażone placuszki polać miodem lub syropem z agawy i posypać owocami.
Smacznego!