Ciastka, ciasteczka kruche i łapczywe

Ciastka, ciasteczka kruche i łapczywe

KUCHNIA
Przeczytasz w: 2 minuty
5
(3)

Ciastka jedne z prostszych w przygotowaniu. Bezsprzecznie szybkie w wykonaniu słodkie przekąski, gdyż zajmują co najwyżej 35 minut. Perfekcyjne do częstowania gości, ale i pochłaniania w pojedynkę.

Ciastka owsiano-orkiszowe z dziką różą

Bez wątpienia doskonałe na wieczory ze szklanką mleka z cynamonem. Towarzyszyć nam będą w szkole, pracy, czy na wyprawie.

REKLAMA

Składniki na ciastka

  • 100g masła rozpuszczonego
  • 1,5 szklanki płatków orkiszowych (dostępne w każdym większym markecie)
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 4 łyżki erytrolu (lub innego słodzika, czy też cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie (używam wersji bezglutenowej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki dżemu z dzikiej róży (używam wersji 100%, bez dodatków cukrów)

Dodatkowo: orzechy, pestki (jeszcze bardziej urozmaicą smak)

Przygotowanie

Do miski wsypać płatki orkiszowe, mąkę owsianą, słodzik, proszek do pieczenia i ewentualne orzechy, czy pestki. Zalać całość roztopionym masłem i wymieszać. Następnie dodać dżem z dzikiej róży i ponowie wymieszać. Później wbić jajka. Połączyć wszystkie składniki.

Na koniec na wyłożonej papierem blaszce wykładamy w odstępach, tak by w czasie pieczenia ciastka się nie połączyły, po niecałej łyżce masy.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 15-20 minut. Do momentu uzyskania złocistego koloru.

Ciasteczka z cynamonem i jabłkiem

Przede wszystkim na chłodne jesienne wieczory z serialem i gorącą herbatą w ulubionym kubku. Zdrowa słodycz, ale w rozsądnych ilościach, zaspokoi zapotrzebowanie na cukier.

Składniki

  • 100g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • ½ szklanki erytrolu (lub innego słodzika, czy też cukru)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka tapioki (czy też mąki ziemniaczanej)
  • 3 łyżki cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (używam wersji bezglutenowej)

Przygotowanie

Utrzeć masło ze słodzikiem na gładką masę. Ubijać przez około 5 minut. Następnie dodać jajko i ubijać przez kolejne 3 minuty. Później dodać mąkę owsianą, tapiokę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko i ponownie wszystko ze sobą łączymy.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 15 minut, do momentu zarumienienia.

Smacznego!

Oceń tekst

Kliknij gwiazdkę aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Oceń tekst jako pierwszy

1 thought on “Ciastka, ciasteczka kruche i łapczywe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *