Zdrowo - bezglutenowo i ze smakiem

Zdrowo – bezglutenowo i ze smakiem

KUCHNIA
Przeczytasz w: 3 minuty
5
(3)

Zdrowo, wbrew pozorom, nie oznacza trudno i niesmacznie. Dania bezglutenowe są bardzo proste w przygotowaniu, a w dodatku pyszne. Istnieje wiele zamienników mąki pszennej, a ich cena nie jest tak ogromna, jak mogłoby się wydawać. Pytanie tylko, w jaki sposób je zastosować? Poniżej znajdziecie kilka propozycji.

REKLAMA

WYTRAWNE GOFRY OWSIANE

(2 porcje)

Doskonale sprawdzą się na śniadanie. Prócz wersji z awokado, możecie stworzyć wiele swoich propozycji, wedle ulubionych smaków. Jednak ta propozycja zdrowo zapełni każdy żołądek.

Potrzebujemy:

  • 150g mąki owsianej (najlepiej tortowej)
  • pół łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej wersji bezglutenowej, dostępnej w większości sklepów spożywczych)
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka (krowiego, roślinnego lub bez laktozy)
  • Awokado
  • Pokrojony w kostkę pomidor
  • Posiekany ząbek czosnku
  • Pieprz
  • Sól
  • Jajko ugotowane na miękko (może też być sadzone, na twardo lub w koszulce)

Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą mieszamy w jednym naczyniu. Później dodajemy roztopione masło, jajka i mleko. Następnie wszystko wyrabiamy na gładką masę.

Obrane i pozbawione pestki awokado rozgniatamy widelcem w miseczce. Później do masy dodajemy pomidor, czosnek, sól i pieprz. Na koniec wszystkie składniki łączymy.

Nagrzewamy gofrownicę i smażymy przez około 5 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.

Na jeszcze ciepłe gofry nakładamy pastę z awokado. Następnie na jej wierzch kładziemy jajko. Możemy posypać z góry pieprzem i solą.

Reklama! Wygraj bon do sklepów Rossmann

Wygodnie i zdrowo pikantny dip do nachos

(Mały garnek dipu)

Wieczorny relaks przy ulubionym serialu aż prosi się by sięgnąć po przekąskę. Oczywiście najlepsze są nachos. Jak nachos, to tylko z pikantnym sosem. Jednak bardzo często, te ze sklepowej półki, zawierają dodatek mąki dla zagęszczenia. Prócz tego ładuje się do nich mnóstwo chemicznych składników, którymi trujemy organizm. Aczkolwiek bezglutenowa, zdrowa alternatywa to tylko chwila wysiłku, parę machnięć nożem i kilka ruchów łyżką

Potrzebujemy:

  • 4 duże pomidory
  • 2 ostre papryczki
  • Pół czerwonej papryki
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Słodka papryka
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina pieprzu cayenne
  • Opcjonalnie 2 łyżki tapioki

Przygotowanie:

Parzymy w wrzątku i obieramy ze skóry pomidory. Później kroimy je na mniejsze kawałki. Na maśle klarowanym, najlepiej w garnku, podsmażamy pokrojoną w kostkę (niekoniecznie drobną) cebulę. Gdy nabierze złocistego kolory dodajemy posiekany czosnek. Następnie chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone i pozbawione pestek ostre papryczki oraz czerwoną paprykę. Smażymy stale mieszając. Kiedy papryka zmięknie dodajemy pomidory. Przykrywamy i pozostawiamy na małym ogniu. Gdy pomidory rozgotują się, dodajemy słodką paprykę, sól, pieprz i pieprz cayenne. Całość dokładnie mieszamy. Opcjonalnie możemy zblendować warzywa lub pozostawić w formie bardziej treściwej. Następnie dla zagęszczenia możemy dodać tapioki lub pozostawić w nieco płynniejszej formie.

Zdrowy dip do nachos!

Zdrowy deser – budyń jaglany z syropem malinowym

(Około 3 porcje)

Dania bezglutenowe, to nie tylko ciasta i pieczywo, ale również zdrowy deser. Dla miłośników budyniów, którego słodkość możemy zdrowo dopasować wedle swoich kubków smakowych. Jednak syrop malinowy możemy zastąpić syropem z dowolnych owoców, bądź sosem czekoladowym. Co prawda czas przygotowania jest nieco dłuższy niż zalanie sproszkowanego budyniu wrzątkiem, aczkolwiek warto spróbować tej ciekawej wersji.

Potrzebujemy:

  • Pół szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka (krowiego, roślinnego lub bezlaktozy)
  • Miska wody
  • Erytrol (możemy użyć również zwykłego cukru, miodu czy ksylitolu)
  • Szklanka malin (mogą być mrożone)
  • Odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Dla uzyskania lepszego smaku kaszę jaglaną powinniśmy moczyć przez całą noc w wodzie. Jednak nie jest to konieczne.

Po nocnej kąpieli wodnej kaszę odcedzamy i wsypujemy do garnka. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy ciągle mieszając, by zawartość nie przywarła do naczynia. Gdy kasza wchłonie praktycznie całą zawartość mleka ściągamy z ognia i blendujemy na gładką masę. Później stawiamy z powrotem na małym ogniu i dodajemy stopniowo wybrany przez nas słodzik, w takiej ilości jaka będzie dla nas wystarczająca.

Maliny wsypujemy do garnka. Dodajemy około 2 łyżki słodzika, później można dosłodzić. Całość skraplamy sokiem z cytryny. Następnie gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści, a maliny puszczą soki. Podobnie do konsystencji dipu syrop możemy pozostawić w takiej postaci, z wyczuwalnymi kawałkami owoców lub zblendować, by uzyskać bardziej płynną formę.

Mrożona herbata z truskawkową lemoniadą. Pijmy zawsze zdrowo!

(Dzbanek około 1,5l)

Sprawdzi się doskonale do każdej z powyższych propozycji. Z pewnością orzeźwiająco zastąpi sztucznie barwiony napój. Niewątpliwie zdrowo dostarczy potrzebnych płynów.

Potrzebujemy:

  • Dowolną, ulubioną zielona herbata
  • Dwie szklanki truskawek (mogą być mrożone)
  • Sok z połowy cytryny
  • Erytrol (lub inny dowolny słodzik)
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

Zalewamy herbatę około litrem wrzątku. Ja używam herbaty sypanej, natomiast jej ilość i rodzaj zależy od preferencji. Pamiętać należy, iż jej intensywność zmaleje, kiedy dodamy lodu i lemoniady. Herbatę możemy dodatkowo posłodzić. Później odstawiamy ją do ostudzenia

Do garnka wsypujemy truskawki. Przysypujemy je około dwoma łyżkami cukru (zawsze możemy dosłodzić napój) oraz skraplamy sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru i rozpadu owoców. Następnie blendujemy. Całość studzimy.

Do dzbanka wsypujemy kostki lodu, ostudzony truskawkowy sok i herbatę. Na koniec wszystko razem mieszamy.

Oceń tekst

Kliknij gwiazdkę aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Oceń tekst jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *