FRYTKI Z MARCHEWKI
Pieczone marchewki, czyli zamiennik klasycznych ziemniaczanych frytek. Z pewnością sprawdzą się jako dodatek do obiadu, czy przekąska.
REKLAMASkładniki:
- 3 marchewki
- Około 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam wersji z dodatkiem ostrej papryczki)
- Łyżeczka: czosnku w proszku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich i soli
- Pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Do szklanki wlać oliwę, a następnie wsypać wszystkie przyprawy i wymieszać. Marchewki obrać umyć i pokroić na kształt frytek. Później pokrojoną marchew wrzucić do miski i wymieszać z wcześniej przygotowaną oliwą. Odstawić na 15 min dla nasączenia się warzywa aromatem przypraw. Na koniec piec w piekarniku w 200 stopniach przez około 20 min.
SŁODKI CHLEBEK Z MARCHEWKI
Świetnie urozmaici śniadanie na słodko, ale i podwieczorek.
Składniki:
- 2 jajka
- 150g erytrolu, bądź cukru, czy też innego słodzika
- 2 duże marchewki (około 200g)
- 150ml oleju kokosowego
- 200g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- Szczypta soli himalajskiej, bądź też klasycznej, morskiej
- Dodatkowo: cukier puder, zmielony erytrol lub dżem
Przygotowanie:
Marchewki najpierw zetrzeć na tarce, a później zblendować dla uzyskania rozdrobnionej masy. W osobnym naczyniu ubić jajko ze słodzikiem, bądź cukrem. Połączyć ze startą marchwią. Następnie dodać rozpuszczony olej kokosowy i wymieszać. Wsypać wszystkie suche składniki i porządnie, najlepiej mikserem zespolić całość. Na koniec piec przez 30-40 min w 160 stopniach, do momentu suchego patyczka. Chlebek sam w sobie nie jest bardzo słodki, w związku z tym najlepiej podawać go z cukrem pudrem lub smarować dżemem.
- Przepis na domowy chleb – CzytamiWiem.pl
- Dietetyczne przepisy kulinarne! na CzytamiWiem.pl:
KAROTENOWE CIACHA
Klasyczne ciastka maślane z czekoladą wzbogacone o pomarańczowego, warzywnego kompana. Bez wątpienia wypadają smacznie i, co najważniejsze, zdrowo!
Składniki:
- 100g masła
- 2 średnie marchewki (około 150g)
- 160g mąki owsianej
- 1 jajko
- 150g erytrolu, bądź cukru, czy też innego słodzika
- ½ proszku do pieczenia
- Szczypta startej wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200g posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na małych oczkach. Później masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajko ubić ze słodzikiem, bądź cukrem. Połączyć marchew, masło i ubite ze słodzikiem jajko. Następnie do całości dodać mąkę, proszek do pieczenia i startą wanilię. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Na koniec wrzucić posiekaną czekoladę i scalić z ciastem. Na blaszkę wyłożoną papierem w odstępach wyłożyć po jednej łyżce ciasta. Następnie piec w 160 stopniach przez 15-20 min, do momentu zarumienia się ciastek.