Marchewki w menu, na słodko i słono

Marchewki w menu, na słodko i słono

KUCHNIA
Przeczytasz w: 2 minuty
5
(1)

FRYTKI Z MARCHEWKI

Pieczone marchewki, czyli zamiennik klasycznych ziemniaczanych frytek. Z pewnością sprawdzą się jako dodatek do obiadu, czy przekąska.

REKLAMA

Składniki:

  • 3 marchewki
  • Około 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam wersji z dodatkiem ostrej papryczki)
  • Łyżeczka: czosnku w proszku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich i soli
  • Pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Do szklanki wlać oliwę, a następnie wsypać wszystkie przyprawy i wymieszać. Marchewki obrać umyć i pokroić na kształt frytek. Później pokrojoną marchew wrzucić do miski i wymieszać z wcześniej przygotowaną oliwą. Odstawić na 15 min dla nasączenia się warzywa aromatem przypraw. Na koniec piec w piekarniku w 200 stopniach przez około 20 min.

Frytki z marchewki

SŁODKI CHLEBEK Z MARCHEWKI

Świetnie urozmaici śniadanie na słodko, ale i podwieczorek.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150g erytrolu, bądź cukru, czy też innego słodzika
  • 2 duże marchewki (około 200g)
  • 150ml oleju kokosowego
  • 200g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli himalajskiej, bądź też klasycznej, morskiej
  • Dodatkowo: cukier puder, zmielony erytrol lub dżem

Przygotowanie:

Marchewki najpierw zetrzeć na tarce, a później zblendować dla uzyskania rozdrobnionej masy. W osobnym naczyniu ubić jajko ze słodzikiem, bądź cukrem. Połączyć ze startą marchwią. Następnie dodać rozpuszczony olej kokosowy i wymieszać. Wsypać wszystkie suche składniki i porządnie, najlepiej mikserem zespolić całość. Na koniec piec przez 30-40 min w 160 stopniach, do momentu suchego patyczka. Chlebek sam w sobie nie jest bardzo słodki, w związku z tym najlepiej podawać go z cukrem pudrem lub smarować dżemem.

Dietetyczne przepisy kulinarne
Bądź Fit jedząc smacznie!

KAROTENOWE CIACHA

Klasyczne ciastka maślane z czekoladą wzbogacone o pomarańczowego, warzywnego kompana. Bez wątpienia wypadają smacznie i, co najważniejsze, zdrowo!

Składniki:

  • 100g masła
  • 2 średnie marchewki (około 150g)
  • 160g mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 150g erytrolu, bądź cukru, czy też innego słodzika
  • ½ proszku do pieczenia
  • Szczypta startej wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na małych oczkach. Później masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajko ubić ze słodzikiem, bądź cukrem. Połączyć marchew, masło i ubite ze słodzikiem jajko. Następnie do całości dodać mąkę, proszek do pieczenia i startą wanilię. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Na koniec wrzucić posiekaną czekoladę i scalić z ciastem. Na blaszkę wyłożoną papierem w odstępach wyłożyć po jednej łyżce ciasta. Następnie piec w 160 stopniach przez 15-20 min, do momentu zarumienia się ciastek.

Karotenowe ciacha

Oceń tekst

Kliknij gwiazdkę aby dodać ocenę!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Oceń tekst jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *