Co jeść podczas odchudzania Dobra i skuteczna redukcja

Co jeść podczas odchudzania? Dobra i skuteczna redukcja

ZDROWIE
Przeczytasz w: 2 minuty
0
(0)

Od nowego roku, od poniedziałku, od kolejnego miesiąca rozpocznę odchudzanie. Ile to razy słyszeliśmy takie deklaracje? Deklaracje zawsze szybsze niż info co jeść podczas odchudzania? Bo to właśnie to pytanie powinno poprzedzić rozpoczęcie skutecznego okresu utraty tkanki tłuszczowej. Wszystko po to, aby nasze działania wreszcie okazały się skuteczne, a odchudzanie zostało wykonane z głową, a nie zamieniło się w głodówkę. I co najważniejsze, aby po jego zakończeniu nie powstał efekt jojo.

Przyczyny efektu jojo

Powrót do tej samej a może nawet i większej wagi niż przed odchudzaniem nazywamy potocznie efektem jojo. Jest to zjawisko, w którym po szybkiej utracie nawet kilkunastu kilogramów szybko je „odzyskujemy” a w większości przypadków ważymy nawet więcej niż wcześniej. Dlaczego? Ponieważ nie zaplanowaliśmy redukcji i nie znaleźliśmy odpowiedzi na pytanie co jeść podczas odchudzania. Nie mając tej wiedzy odmówiliśmy sobie dosłownie wszystkiego. Zero słodyczy, zero jasnego pieczywa i wieprzowiny, zero napoi gazowanych oraz fast foodów itd.

No dobrze to, co jeść podczas odchudzania? Tylko ryż i kurczak! Ewentualnie makaron i mięso gotowane! Efekt? Chudniemy – przecież oto nam chodziło. Nic jednak bardziej mylnego!

Jedzenie ryżu i kurczaka czy innego mięsa gotowanego to droga do zbudowania deficytu kalorycznego, który jest podstawą odchudzania. Bez niego na pewno nie zrzucimy zbędnych kilogramów. A jego długotrwałe utrzymanie pozwoli na satysfakcjonujące efekty. Natomiast czy jedzenie ciągle tych samych posiłków pozwoli na długie utrzymanie diety? Nie! Prędzej czy później większość osób porzuci swoje dotychczasowe postanowienia i powróci do objadania się. Ze względu na czas postu od normalnych posiłków będzie miało wilczy głód – rzuci się na jedzenie, w efekcie czego przytyje do większej wagi niż ta, od której rozpoczynali odchudzanie. Tak powstanie efekt jojo, który jest bardziej zjawiskiem psychologicznym, a nie cielesnym. Uzyskują go najczęściej osoby, które nie wiedzą co jeść podczas odchudzania.

Przeczytaj:

Co jeść podczas odchudzania? – przykłady produktów

Skoro nie ryż i kurczak to co jeść. Wszystko! Podczas odchudzania należy jeść mniej niż potrzebuje nasz organizm a o tym co jemy decydujemy my sami. W zdrowej fizycznie i psychicznie diecie redukcyjnej znajdzie się miejsce na jaja, mięso, ryby, warzywa, owoce, bakalie, a nawet fast foody. Na wszystkie produkty, jakie pozwolą nam utrzymać dietę na dłużej w myśl zasady to nie jakość produktu tuczy a jego ilość. Nie przytyjemy od paczki chipsów zjedzonej raz na tydzień. Pod warunkiem, że wliczymy ją w bilans kaloryczny. Nie musimy odmawiać sobie ukochanej pizzy, jeżeli dodamy ją do swoich kalorii. Wreszcie nie zaszkodzi nam również cukierek lub lód – ważne, aby znalazł swoje miejsce podczas liczenia kalorii. Bo w/w produkty nie zaszkodzą nam od czasu do czasu, gdy znajdą się w towarzystwie produktów niepotworzonych i będą stanowiły dodatek do diety.

Lepiej bowiem jeść przez miesiąc 80% zdrowych produktów niż przez tydzień 100%. Brakujące 20% „niezdrowych” produktów uratuje niejednego człowieka przed porzuceniem diety.

Oceń tekst

Kliknij gwiazdkę aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Oceń tekst jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *