Chleb własnego wypieku. Poznaj prosty przepis

Chleb własnego wypieku. Poznaj prosty przepis

KUCHNIA
Przeczytasz w: 2 minuty
0
(0)

Upieczenie własnego chleba to dla wielu osób prawdziwe Mission Impossible. Tymczasem wystarczy skorzystać z naszego przepisu na chleb własnego wypieku. Do jego wykonania nie potrzeba specjalnego przygotowania. Nie jest również konieczne posiadanie specjalnych umiejętności kulinarnych. Całość przygotujesz w ciągu zaledwie dwóch godzin.

Chleb własnego wypieku w tym samym dniu

Większość przepisów na chleb własnego wypieku wymaga przygotowania zakwasu dzień lub nawet kilka dni wcześniej. Zapewnienia odpowiednich warunków do jego fermentacji. Jednak to wszystko nie jest konieczne. Jest sposób, aby upiec własny chleb w 2 godziny. Dzięki temu przepisowi zyskasz nie tylko smaczny chleb, ale również i zaoszczędzisz czas na stanie w kolejkach do piekarni.

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 25 gr świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 5 i ¾ szklanki mąki (pszennej lub żytniej).

Konieczne jest również posiadanie naczynia żaroodpornego o pojemności 4 lub 5 litrów z pokrywką.

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Do przegotowanej i nieco wystudzonej aczkolwiek ciepłej wody dodaj drożdże. Zamieszaj i następnie dodaj cukier, sól oraz olej. Dodając mieszaj aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Później dodaj 5 i ¾ szklanki mąki. Możesz użyć jeden rodzaj mąki: pszenną lub żytnią. Możesz także zmieszać je w dowolnych proporcach w zależności od tego, jaki chleb lubisz. Po dodaniu mąki wyrób dokładnie ciasto i pozostaw je na 1h odpoczynku.

Czekając aż ciasto odpocznie nagrzej naczynie żaroodporne wraz z pokrywką w piekarniku w temperaturze 220 stopni. Po upływie 1h umieść ciasto we wcześniej rozgrzanym naczyniu i włóż do piekarniku. Piecz 30 minut pod pokrywką oraz 20 minut bez pokrywki na 200 stopni. Wyjmij chleb z pieca i daj mu chwilę ostygnąć. Następnie delektuj się smakiem. Smacznego!

Tak przygotowany chleb własnego wypieku będzie miał chrupiącą skórkę a także będzie smaczny przez kilka dni. W razie potrzeby nadaje się również do zamrożenia i spożywania przez kilka dni.

Przepisy na portalu CzytamiWiem.pl

Oceń tekst

Kliknij gwiazdkę aby dodać ocenę!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Oceń tekst jako pierwszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *